Sunt un consumator pasionat al fructelor de mare si al pestilor mai putin obisnuiti! De aceea, cand am gatit somon pe placa de cedru la Targul GoodWine, am avut revelatia ca in Bucuresti exista un importator de peste si fructe de mare care imi poate pune la dispozitie cele mai bune sortimente: firma R Family!
I-am vizitat si iata ce produse mi-au atras atentia:
FILE DE HALIBUT. Halibutul este un peste cunoscut si consumat din cele mai vechi timpuri. De-a lungul istoriei a fost considerat un peste sacru si era servit doar cu ocazia sarbatorilor religioase, mai ales in Evul Mediu. De fapt, denumirea sa din limba engleza reflecta chiar sacralitatea acestui peste urias, de vreme ce “hali” inseamna sfant si “but” inseamna plat.
Halibutul , denumit stiintific Hippoglossus hippoglossus, traieste in zonele de nord ale oceanelor Atlantic si Pacific si este cel mai mare dintre pestii plati si unul dintre cei mai mari pesti de apa sarata, ajungand pana la greutatea de 300 kg. Este un peste cu carne slaba, fin texturata, alba ca zapada, care contine doar cateva oase. Pielea de culoare gri-bruna este de asemenea comestibila.
Carnea lui alba si ferma, cu o delicate aroma dulce, face din halibut unul din pestii favoriti ai iubitorilor de peste. Sezonul de pescuit pentru halibut este vara, cand, proaspat fiind, calitatile lui sunt optime, dar se gaseste congelat tot timpul anului.
Halibutul este cu adevarat un aliment foarte bogat in nutritienti. Este o sursa foarte buna de proteine de calitate superioara si contine cantitati importante de selenium, magneziu,fosfor, potasiu, vitaminele B12, niacin, si B6.Nu in ultimul rand dar foarte important, contine acizi grasi esentiali Omega 3. Se numesc asa pentru ca sunt esentiali pentru sanatate, dar nu pot fi produsi de organismul nostru, deci trebuie procurati prin intermediul alimentatiei. Pestii de apa rece, deci si halibutul, sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali. In ce priveste gastronomia, halibutul este de asemenea o sursa deosebit de generoasa, el putand fi preparat in sute de feluri. Este rolul maestrilor bucatari de a pune in valoare excelentele calitati ale acestui peste cu adevarat “sfant” pentru sanatate.
RECOMANDARE CULINARA: Eu il prefer la cuptor cu sos de vin alb si usturoi sau pe gratar, stropit apoi cu sos dulce-iute chinezesc (il puteti face si singuri din sos de soia combinat cu pasta de rosii, boia dulce, boia iute, piper rosu macinat, zahar sau miere, eventual, dupa gusturi, ghimbir).
CREVETI BLACK TIGER. Acest tip de crevete, stiintific denumit Penaeus Monodon, este un crustaceu marin raspandit incepand cu coasta de est a Africii, Peninsula Arabica, Asia de sud-est, Marea Japoniei, estul Australiei, Marea Mediterana, Hawaii, coasta de est a SUA. Este cea mai larg cultivata specie de crustacee de pe glob, desi a inceput sa piarda teren in favoarea unei alte specii, Litopenaeus vannamei ( crevetele cu picioare albe).
Crud, crevetele are pe carapace dungi maro, albastre, gri sau negre si gatit, devine, roz, portocaliu sau rosu. Aproximativ 80% din crevetii Black Tiger de pe piata provin din acvacultura si sunt disponibili tot timpul anului. Ei sunt comercializati sub diverse forme, cu sau fara cap, cu sau fara carapace, fiind impartiti in diverse categorii in functie de marime ( numarul lor intr-o livra- 454 g- daca sunt fara cap, sau intr-un kilogram daca sunt cu cap ). Cu cat sunt mai putini intr-o livra, cu atat sunt mai mari si cu atat mai scumpi.
Se pot pregati intr-o mare diversitate de feluri, in functie de specificul fiecarei zone geografice. Crevetii au o carne ferm texturata, ceea ce ii face usor de preparat. Se pot gati intregi, cu carapace sau fara. Carnea lor este slaba, dar bogata in colesterol, 100 de grame de carne consumata eliberand 91 de calorii si continand 2 g de grasimi totale, 150 mg colesterol, 18 mg proteine, 148 mg sodium si 0,5 g acizi Omega-3.
RECOMANDARE CULINARA: Am gatit recent cozi de creveti in doua feluri. Jumatate din cantitate, dupa dezghetare, am pus-o pe gratar. I-am intors pe ambele parti si dupa vreo 20 minute erau gata, perfect stacojii si apetisanti. Apoi, am inmuiat fiecare coada de crevete intr-un fel de ciulama facuta cu vin alb dulce, lapte (poate fi direct smantana!) si un pic de faina, adaugand bineinteles tot felul de arome: boia dulce, piper negru si verde proaspat rasnit, oregano uscat, sare de mare. Cealalta jumatate, am pus-o la cuptor intr-un vas termorezistent, cu crevetii acoperiti cu lapte si un pic de ulei de masline si ierburi de gust (tot ce-am gasit prin casa). De asemenea, am pus vreo 3 capatani de usturoi taiat lamele fine. Apoi, i-am curatat de carapace si i-am mancat cu sos rosu dulce-iute. Mi-au placut la fel de mult in ambele cazuri.
Midiile au constituit un aliment pentru omenire inca de la inceputurile acesteia. Midiile marine se gasesc in zonele cu maree ale oceanelor si marilor, in climatul temperat, pe tot cuprinsul globului, pe tarmurile stancoase, expuse valurilor care se sparg. Cand sunt acoperite de apa, ele se hranesc filtrand planctonul din apa marii, iar apoi, expuse mareelor, carapacea lor se inchide strans, pastrand lichidul in interior.
Midiile sunt cultivate pretutindeni in lume, iar specia Mytilus chilensis este deosebit de valoroasa si cunoscuta. Ele se comercializeaza atat proaspete, cu tot cu carapace, cat si sub forma congelata, doar carnea. Midiile sunt un aliment valoros din punct de vedere nutritional, 100 g de midii consumate eliberand 170 de calorii si continand 24 mg proteine si 4,5 g grasimi, din care 5mg acizi Omega -3.
In ce priveste impactul cultivarii lor asupra mediului inconjurator, aceste este practic nul, pentru ca nu necesita hranire si fitrand apa marii pentru a retine planctonul, o lasa mai curata chiar decat era.
RECOMANDARE CULINARA: Imi plac midiile in stilul “Moules frites”, adica scoici stropite cu unul din numeroasele sosuri care se potrivesc (de pilda, aioli, sosul alb provensal cu usturoi) si intovarasite de un platou mare cu cartofi prajiti! In curand, Philips va aduce in tara Airfryer, un dispozitiv revolutionar, la care cartofii pot fi gatiti fara ulei! Eu l-am testat la Targul IFA de la Berlin, in septembrie 2010.
Furnizor recomandat: R FAMILY PRODSERVCOM SRL
Str. Valea Merilor, 34, sector 1, 011272 Bucharest, Romania
Tel/fax: 0040 21 222 62 43 / 0040 21 222 39 93
Mobil: 0040 722 402 476 / 0040 728 883 931
E-mail: adriana.radianu@rfamily.ro ; rfamily@rfamily.ro
Website: www.rfamily.ro